بررسی تفاوت بین Wi-Fi 6 و Wi-Fi 5
Wi-Fi 6 در زمینههای مهم مانند مصرف انرژی، امنیت شبکه، سرعت انتقال داده و تأخیر با Wi-Fi 5 متفاوت است. Wi-Fi 5 که در سال 2014 راه اندازی شد، چندین سال فناوری پیشرو برای شبکههای محلی بیسیم بود. با این حال، از سال 2019-2020، وای فای 6 با ارسال در مقیاس بزرگ در سراسر جهان رایج شده و مورد استفاده قرار گرفته است. این مقاله تفاوتهای بین Wi-Fi 5 و Wi-Fi 6، مزایا و معایب هر کدام را توضیح میدهد.
تعریف Wi-Fi 5 و Wi-Fi 6
Wi-Fi 5 که بیشتر به عنوان 802.11ac شناخته میشود، نسل پنجم وای فای است. Wi-Fi 5 به روز رسانی استاندارد 802.11a است و در دهه 2010 برتری داشت. قبل از اینکه 802.11ac Wi-Fi 5 نامیده شود، این استاندارد Wi-Fi گیگابیتی نیز نامیده میشد، زیرا اولین استاندارد Wi-Fi بود که به عنوان حداکثر سرعت داده از 1 گیگابیت بر ثانیه فراتر رفت. Wi-Fi 5 چندین قابلیت از نسل دوم Wi-Fi را به کار گرفت، از جمله تقسیم فرکانس متعامد مالتی پلکس (OFDM) و توانایی کار بر روی باند 5 گیگاهرتز. Wi-Fi 5 این قابلیتها را به ویژگیهایی تبدیل کرد که میتوانست از شبکهها و فناوری شبکه در آن زمان بهرهمند شود و از آن پشتیبانی کند، از جمله قابلیتهای استریم ویدئو و پشتیبانگیری از فایلها.
Wi-Fi 6 به عنوان 802.11ax شناخته میشود؛ Wi-Fi 6 ششمین و آخرین نسل از Wi-Fi است و هدف آن بهبود بخشهایی مانند کارایی شبکه، حداکثر نرخ داده و زیرساخت شبکه سیمی است. Wi-Fi 6 نوید یک تغییر گسترده در صنعت شبکه را میدهد، با ویژگی های نوآورانه جدید که می تواند Wi-Fi 6 را اساساً از نسل های قبلی متمایز کند. جدیدترین استاندارد WiFi که Wi-Fi 6 است بر اساس فناوری فوق العاده Wi-Fi 5 (802.11ac) ساخته شده است. Wi-Fi 6 از دسترسی چندگانه تقسیم فرکانس متعامد (OFDMA) استفاده میکند، یک ویژگی کلیدی که کارایی کلی شبکه را افزایش میدهد تا به چندین دستگاه با نیازهای پهنای باند مختلف اجازه دهد به WiFi شما متصل شوند.
Wi-Fi 6 سریعترین سرعت و برد واقعی را ارائه میدهد
در فناوری WiFi، هر باند فرکانسی (2.4 گیگاهرتز یا 5 گیگاهرتز) از جریانهای مؤلفه ساخته میشود. در این جریانها است که دادههای وای فای ما منتقل میشود. Wi-Fi 5 و Wi-Fi 6 بیشترین تعداد استریم را دارند، بنابراین سرعت وای فای گیگابیتی را امکان پذیر میکنند. Wi-Fi 6 تعداد استریم ها را به حداکثر 12 در باندهای 2.4 و 5 گیگاهرتز افزایش میدهد، در حالی که Wi-Fi 5 دارای محدودیت 8 در پیکربندی دو باند است. در واقع، دستگاههای سرویس گیرنده Wi-Fi 6 دارای 40 درصد افزایش سرعت نسبت به همتایان Wi-Fi 5 خود هستند.
بحث Wi-Fi 6 در مقابل Wi-Fi 5 شباهتها و ویژگیهای هر دو استاندارد را شامل میشود، از جمله ورودی چند کاربره، خروجی چندگانه (MU-MIMO) و اهداف برای حداکثر نرخ داده و فرکانس. با این حال، Wi-Fi 6 شانس بیشتری برای رسیدن به اهدافی مانند سرعت و فرکانس مشترک دارد، زیرا توانایی افزایش یافته آن برای پشتیبانی همزمان از مشتریان و دستگاههای بیشتری با ویژگیهایی مانند OFDMA است.
روترهای Wi-Fi 6 برای پخش استریم 4K/8K UHD ایده آل هستند
پخش استریم ویدیویی با وضوح 4K یا 8K نیاز به یک اتصال با سرعت بالا دارد. در خانوادههایی با چندین کاربر، پخش ویدیو با کیفیت بالا فشار بیشتری را بر روی شبکه وارد میکند. روترهای Wi-Fi 6 با ترکیبی از پردازندههایی با سرعت بسیار بالا، افزایش حافظه و افزایش تعداد پخشهای رادیویی، وظیفه پخش چندین جلسه ویدیویی با کیفیت بالا را بدون هیچ تاخیر یا سایر مشکلات که با فناوری WiFi قدیمیتر خواهید دید، انجام میدهند. با پیشرفت تکنولوژی اندروید باکسهایی ارائه شده اند که از WI-FI 6 پشتیبانی میکنند و از طریق آنها میتوانید پخش استریم با سرعت و کیفیت بالا و صدایی بدون نویز را داشته باشید. اندروید باکس بیلینک Beelink برندی باکیفیت و پرطرفدار است که از نسل جدید Wi-Fi 6 پشتیبانی کرده و بهترین کارایی را به شما میدهد؛ شما میتوانید این اندروید باکس را از فروشگاه آنلاین و حضوری نادرکامپیوتر تهیه نمایید.
کلاینتهای Wi-Fi 6 اکنون در دسترس هستند
محصولات Wi-Fi 6 در حال حاضر ارائه شدهاند، بنابراین اگر جدیدترین گوشی هوشمند سامسونگ گلکسی را خریداری کرده باشید (که اولین گوشی از خانواده آینده تلفنهای هوشمند Wi-Fi 6 به همراه سایر تبلتها و لپ تاپها است)، از سرعت وای فای سریعتر Wi-Fi 6 بهره مند خواهید شد.
قابلیت MU-MIMO در Wi-Fi 6
MIMO سبب میگردد که منابع داده و مقاصد از طریق آنتنهای متعدد با فناوری آنتن هوشمند ارتباط برقرار کنند که ارتباط سریعتر و یکپارچهتری را ممکن میسازد. MU-MIMO نیز این کار را انجام میدهد، اما میتواند چندین کاربر را در یک محیط شبکه به طور همزمان پشتیبانی کند. Wi-Fi 5 از downlink MU-MIMO استفاده میکند، در حالی که Wi-Fi 6 از MU-MIMO دو طرفه برای قابلیتهای uplink و downlink پشتیبانی میکند. Wi-Fi 6 میتواند چندین کاربر را قادر به آپلود و بارگیری دادهها به طور همزمان کند و Wi-Fi 5 نمیتواند. قابلیتهای MU-MIMO Wi-Fi 6 نیز به وعدههای آن برای افزایش سرعت میافزاید.
ویژگیهای دیگری که Wi-Fi 6 را ارزشمند میکند
در حالی که ویژگیهایی که بیان شدند تفاوتهای کلیدی بین Wi-Fi 6 در مقابل Wi-Fi 5 هستند، پیشرفتهای دیگر این دو نسل را بیشتر متمایز میکند. سیگنالهای مدولاسیون دامنه چهارگانه یک تفاوت مهم هستند، بهعنوان مثال، مهندس شبکه Lee Badman گفت که Wi-Fi 6 دارای قابلیتهای QAM چهار برابر بیشتر از Wi-Fi 5 خواهد بود.
Wi-Fi 6 همچنین از Target Wake Time (TWT) پشتیبانی میکند، یک ویژگی که به مشتری یا کاربر امکان میدهد تعداد دفعات ارتباط یک AP با آن را کنترل کند تا در مصرف باتری صرفه جویی کند و ازدحام ترافیک را کاهش دهد. این ویژگی میتواند برای پذیرش اینترنت IoT بسیار مفید باشد، زیرا سازمانها میتوانند دستگاههای اینترنت IoT بیشتری را به شبکههای خود اضافه کنند و نگران تأثیر منفی احتمالی آن دستگاهها بر عملکرد شبکه نباشند.
Wi-Fi 6 همچنین از رنگآمیزی مجموعه خدمات اولیه (BSS) استفاده میکند. این ویژگی اساساً ترافیک را در یک فرکانس کد رنگی میکند تا تشخیص دهد که آیا می توان از آن استفاده کرد یا خیر. Badman گفت که هدف از رنگآمیزی BSS کاهش و جلوگیری از تداخلهای کانال است که میتواند کارایی شبکه را بهبود بخشد. رنگآمیزی BSS و TWT دو ویژگی هستند که Wi-Fi 6 دارد و Wi-Fi 5 ندارد. با توجه به ویژگیهایی که Wi-Fi 5 دارد میتوان گفت که برای مشاغل کافی است؛ ویژگیهای جدید Wi-Fi 6 ممکن است در نهایت برای سازمانهایی که میخواهند از فناوریهای نوین نوآورانه استقبال کنند و تحول شبکه را آغاز کنند، ضروری میشوند.