همه چیز درباره تکنولوژی 4K
فناوری نمایش (Display) در دهه گذشته بسیار پیشرفت کرده است. انتقال 2K به 4K UHD نشان دهنده پیشرفت بزرگی در صنعت ویدئویی است که سر و صدای زیادی را برانگیخته است. افزایش تقاضای این صنعت برای رسیدن به تصویر برتر و یک تجربه سینمایی فراگیر، پیشرفت های تکنولوژیکی مورد نیاز برای تجربه واقعی 4K را سرعت داده است. هنگامی که در فاصله 3.5 تا 5 فوت دورتر مشاهده می شوید، درحالیست که تصاویر 4K در تلویزیون 4kو 50 اینچی واقعی هستند و عمق و رنگ بیشتری را دارا میباشند. نمایشگرهای دسکتاپ در فاصله 18 تا 36 اینچی دورتر، تصاویر واضح تر و با جزئیات بیشتری را نمایش می دهند. در کنار این پیشرفت های صفحه نمایش، نیاز به توسعه نرم افزاری است که از فناوری 4K برای بهترین تجربه کاربر پشتیبانی کرده و از آن استفاده می کند.
4K چیست؟
رزولوشن 4K به یک دستگاه نمایش یا محتوایی با تعداد پیکسل های افقی (horizontal) که هر لاین به ترتیب 4000 است، اشاره دارد. اینها پیکسل هایی هستند که تصویر را تشکیل می دهند. از آنجایی که 4K چهار برابر پیکسل، بیشتر از رزولوشن صفحه نمایش 1080p (2K) دارد، بهمین دلیل تصاویر را واضح تر، دقیقتر و واقعی تر نمایش میدهد. در صنعت سینما، استاندارد سینمایی برای 4K برابر با 21604096 x است. این استاندارد 4K DCI نامیده می شود و نسبت تصویر آن 1.9 است. در نمایشگرهای LED و صنعت پخش رسانه ای، استاندارد مورد استفاده برای 4K دارای رزولوشن 3840x 2160 است و عموماً 4K Ultra HD نامیده می شود. همچنین نسبت تصویر آن 16: 9 است.
4K: انقلابی در رزولوشن تصویر
تکنولوژی 4K دنیایی از امکانات را برای ایجاد و مصرف محتوا باز می کند. 4K UHD تجربه مشاهده را در اپلیکیشنهایی مانند سرگرمی، علائم دیجیتال ، آموزش، ورزش، بازی ها و برنامه های پزشکی افزایش می دهد. رزولوشن تصویر 4K اصلی به طور قابل توجهی در تفکیک جزئیات، بهتر است و امکان مشاهده نزدیکتر و همه جانبه و دقیقتر را فراهم می آورد و دارای کیفیتی بالاتر از خروجی 2K میباشد. یک صنعت کامل پدیدار شده است تا بتواند یک اکوسیستم 4K سرتاسری و واقعی را ایجاد کند؛ از کپچر، تولید، توزیع اولیه و توزیع ثانویه گرفته تا مصرف کنندگان. تولیدکنندگان تجهیزات الکترونیکی مصرفی، از این فناوری بسیار استقبال میکنند و نیروی محرکه ساخت اصلی 4K هستند. این پیشرفت ها منجر به گسترش دستگاه های مصرف کننده 4K شده است.
پذیرش 4K چه چالش هایی به همراه دارد؟
ایجاد منابع محتوای 4K سرتاسری برای حفظ خواسته های مصرف کننده هزینه بر است. زیرساخت های ویدئویی 4K، مدیریت گردش کار و تحویل به پهنای باند زیادی برای توزیع موفق نیاز دارد. با توجه به آستانه بالا برای رزولوشن، نرخ فریم (frame rate)، عمق رنگ و نمونه برداری رنگی، می تواند بر زیرساخت های شبکه های رسانه ای تأکید کند. این در نهایت منجر به ارتقاء همراه با هزینه بالا خواهد شد.
کپچر کردن محتوای 4K یک متغیر مهم در ایجاد یک تجربه کامل 4K است. دوربین ها و سنسورهای مورد استفاده برای کپچر کردن محتواها باید از نرخ فریم بسیار بالایی پشتیبانی کنند، در حالی که فرمت های فایلهای تصویری باید برای پردازش و ادغام در گردش کار پس از تولید، مناسب باشند. این تصاویر می توانند حجم عظیمی از داده ها را ایجاد کنند که باید در زمان واقعی به آنها دسترسی داشته، مدیریت شده و ذخیره شوند.
چالش دیگر این است که کیفیت خروجی صفحه نمایش را می توان با تعداد و کیفیت دستگاههای متصل کننده بین منبع سیگنال و صفحه نمایش به خطر انداخت. این خرابی سیگنال می تواند به دلیل محدودیت طول کابل، موضوع مرتبطی باشد. در یک محیط مشترک، این امر به اتصالات سریع با تأخیر کم برای یکپارچگی سیگنال نیاز دارد. راه حلی برای داشتن سوییچ موفقیت آمیز بین اتصالات استریم یا اتصال سخت (hard-wired) در این شبکه ها نیاز به استفاده از اسپلیترهایی با کیفیت بالا، سوئیچ های ماتریسی، اکستندرها و مبدل ها برای مسیریابی و گسترش این سیگنال ها در فواصل طولانی تر دارد.
آینده 4K
ترکیب منابع و نمایشگرهای 4K و غیر 4K، در حال حاضر بر سیستم های یکپارچه موجود تسلط دارند. با کاهش هزینه های مربوط به ایجاد محتوای 4K، شاهد پذیرش سریع خواهیم بود.
اما چقدر به یک اکوسیستم واقعی 4K نزدیک هستیم؟ پیش بینی های 4K UHD فرصت های بزرگ و آینده ای هیجان انگیز را برای اکوسیستم های ویدئویی و متخصصان صنعت که از تولیدکنندگان محتوا گرفته تا تولید کنندگان تجهیزات، نوید می دهد. افزایش همکاری در زنجیره ارزش 4K همراه با افزایش آگاهی و اشتیاق مصرف کنندگان، شواهدی از حرکت مثبت در حال حاضر است. خبر خوب این است که پیشرفت در فناوری های HDMI ، DisplayPort و Thunderbolt قرار است نقش مهمی در کاهش چالش های مرتبط نیز ایفا کند.